Het grote TOS mysterie - Taalontwikkelingsstoornis uitgelegd in een strip

16.01.22

Persbericht - Het grote TOS mysterie is geschreven voor kinderen met en zonder TOS vanaf ongeveer 10 jaar. Het doel is om meer bekendheid te creëren voor TOS en kinderen te enthousiasmeren voor taalwetenschap. Het stripverhaal is geschreven en getekend door Wouter Goudswaard en gebaseerd op het promotieonderzoek van Imme Lammertink. Zij onderzocht waarom het leren van taal niet voor ieder kind vanzelfsprekend is.

Dit boek wil er graag zijn om TOS bekender te maken in de omgeving van een kind met TOS, waardoor deze met meer begrip kan reageren op de problematiek. TOS is een nog relatief onbekende ontwikkelingsstoornis, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ADHD of dyslexie, maar in elke schoolklas zit ook gemiddeld een of twee leerlingen met TOS. Het komt dus vaker voor dan je denkt.

Korte inhoud van Het grote TOS mysterie
Jeroen geeft een harde trap tegen de voetbal. Die vliegt het kantoor van Professor Roos binnen. Als Jeroen, Amir en Noami de bal willen ophalen, komen ze erachter dat Professor Roos wel een heel bijzonder kantoor heeft … Samen met Professor Roos, aliens en een robotaap leren Jeroen, Amir en Noami vervolgens alles over de taalontwikkelingsstoornis (TOS) van Jeroen en de manier waarop kinderen taal leren.
Deel bericht
(advertentie)

Bestuur As-Siddieqscholen moet vertrekken: "Scholen kunnen eindelijk weer vooruit"

01.06.24
Het bestuur van de drie islamitische As-Siddieqbasisscholen in de stad moet opstappen. De leiding wordt overgenomen door een tijdelijk bestuur dat instemming heeft van het Ministerie van Onderwijs. Dat is de uitkomst van een uitspraak van de Raad van State.
Deel bericht

De Inspectie van het Onderwijs sluit X-account, wel bereikbaar via andere kanalen

31.05.24
De Inspectie van het Onderwijs heeft haar X-account verwijderd nadat het account 2 maanden geleden op non-actief werd gesteld. Er kunnen dus geen vragen meer gesteld worden via dit platform. Mogelijke accounts die zich voordoen als de Nederlandse Inspectie van het Onderwijs hebben geen enkele relati...
Deel bericht

Minister kan zorgen rond passend onderwijs niet wegnemen

31.05.24
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over passend onderwijs. Kamerleden zien de ondersteuning van leerlingen ondanks een uitgebreide verbeteraanpak niet verbeteren. Specifieke zorgen zijn er over de toename van het aantal doorverwijzingen naar het gespecialiseerd onderwijs en het stijgende aantal thuiszitters.
Deel bericht

Wéér uitstel structurele bekostiging basisvaardigheden

31.05.24
Pas in 2027 kan de overgang worden gemaakt van subsidie naar een 'meer structurele bekostiging' voor het verbeteren van basisvaardigheden. Dat meldt minister Paul.
Deel bericht

Verbetering aanpak basisvaardigheden op scholen wordt zichtbaar

31.05.24
Iedere leerling moet goed kunnen lezen, schrijven en rekenen. Steeds meer scholen zijn hier keihard mee aan de slag en dat werpt zijn 1e vruchten af. Met behulp van het Masterplan basisvaardigheden krijgt nog voor de zomer 60% van alle leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs hierbij extra ...
Deel bericht

‘Inclusief onderwijs in 2035 niet haalbaar’

31.05.24
Inclusief onderwijs in 2035 is niet haalbaar, zegt Tweede Kamerlid Aant-Jelle Soepboer van NSC. Volgens hem is passend onderwijs mislukt en is het daardoor onmogelijk om door te pakken naar inclusief onderwijs.
Deel bericht

Ouders niet bewust van online pesten: 'Er gaan grafstenen rond met naam kind'

30.05.24
In elke klas zijn gemiddeld twee tot drie kinderen slachtoffer van online pesten. Ouders hebben vaak geen idee van wat er speelt, terwijl de gevolgen van online pesten vaak nog groter zijn dan die van offline pesten. Dat concluderen onderzoekers van de Saxion Hogeschool in een onderzoek waarbij ze verschillende bestaande en aanvullende onderzoeken bij elkaar hebben gebracht om het probleem beter in kaart te brengen.
Deel bericht

Alle 'fossiele' aandelen en obligaties ABP verkocht

30.05.24
In het eerste kwartaal van 2024 zijn al onze liquide aandelen- en obligatiebeleggingen in de producenten van fossiele brandstoffen verkocht. Ook alle beleggingen in termijncontracten in olie en gas hebben we van de hand gedaan. De resterende (illiquide) beleggingen bouwen we de komende tijd verder af naar nul.
Deel bericht

Verslagenheid op Urker school door plotse dood van juf (35) bij ongeval

30.05.24
De abrupte dood van een juf is hard aangekomen op 'haar' Petrus Dathenusschool op Urk. De 35-jarige vrouw uit Espel kwam dinsdag om het leven bij een ongeluk op de Staartweg op Urk. Zij was onderweg naar haar werk toen ze met haar scooter in botsing kwam met een taxi.
Deel bericht

As-Siddieqscholen ruziën over nieuwe bestuurder: voortbestaan aan zijden draad

30.05.24
De toekomst van de As-Siddieqscholen hangt aan een zijden draadje, nu de verschillende kampen binnen de grootste islamitische onderwijsinstelling van Amsterdam het maar niet eens worden over de benoeming van een nieuwe dagelijks bestuurder.
Deel bericht

GPT-4o in het onderwijs: De AI Assessment Scale en andere tips

29.05.24
Sinds vorige week is er een nieuwe versie van ChatGPT beschikbaar: GPT-4o (Omni). Deze nieuwe versie biedt naast een algemene verbetering ook weer een aantal interessante nieuwe functies. De functies kunnen je werk als docent makkelijker maken, maar zorgen ook voor een aantal uitdagingen. Wat zijn de nieuwe functies? Wat kun je ermee? In dit artikel een update over de nieuwste versie van ChatGPT
Deel bericht

30 mei 2024 première van de film Maria Montessori

29.05.24
Maria Montessori streed voor haar nieuwe onderwijsmethode in een tijd die werd gedomineerd door mannen. In Rome, begin 20e eeuw, ontmoet Maria Montessori de succesvolle Franse courtisane Lili d’Alengy. Lili is Parijs ontvlucht om haar reputatie te beschermen, toen de leerstoornis van haar dochter aan het licht dreigde te komen.
Deel bericht

'Raadpleeg het Bewaartermijnenoverzicht als je twijfelt over een bewaartermijn’

29.05.24
Voor het bewaren van gegevens gelden bewaartermijnen. Die termijnen variëren per type informatie en zijn vaak vastgelegd in verschillende wetten. Met het nieuwe Bewaartermijnenoverzicht op de Aanpak IBP vind je alle relevante bewaartermijnen voor jouw school snel terug. Een uitkomst voor scholen, vindt Homme Zwiep van het Dollard College: “Je hoeft niet meer zelf de wetboeken in te duiken.”
Deel bericht

Schoolbestuurder Charlotte van Bodegom: “Laten we als sector uit de slachtofferrol stappen”

29.05.24
Volgende week donderdag stemmen de leden van de PO-Raad over een accreditatiesysteem voor bestuurders. 19 schoolbestuurders uit het primair en voortgezet onderwijs nemen deel aan de tweede pilot. Aan het woord Charlotte van Bodegom, bestuurder van Stichting Nissewijs en pilotdeelnemer van het eerste uur. Een gesprek over reflectie, verantwoording en de maatschappelijke opdracht.
Deel bericht

Scholen doen veel vaker beroep op steunfonds voor schoolreisjes

29.05.24
Steeds meer basisscholen hebben moeite om schoolreisjes voor hun leerlingen te betalen. Dit schooljaar hebben bijna 1800 scholen voor dit doel een beroep gedaan op het Jeugdeducatiefonds. Dat is bijna drie keer zo veel als twee jaar geleden.
Deel bericht

Topambtenaar Dick Schoof (ex-AIVD, ex-NCTV) kandidaat-premier

28.05.24
Dick Schoof is de kandidaat-premier van de nieuwe coalitie. Vanmiddag is hij langs geweest bij de leiders van de vier formerende partijen en formateur Richard van Zwol.
Deel bericht

Wordt subsidie begaafde leerlingen effectief ingezet?

28.05.24
Het ministerie van OCW laat onderzoek doen naar de effectiviteit van de subsidieregeling Begaafde leerlingen PO en VO. Het onderzoek moet in het voorjaar van 2025 klaar zijn.
Deel bericht

Kabinet: toekomstbestendig passend onderwijs voor elk kind

28.05.24
Voor ieder kind moet nu én in de toekomst plek zijn in het onderwijs, ook als extra ondersteuning nodig is. Dat schrijven minister Paul voor Primair en Voortgezet Onderwijs en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer. Met onder andere meer maatwerk voor leerlingen, hulp voor ouders en het wettelijk vastleggen van deze ondersteuning worden belangrijke stappen gezet.
Deel bericht

Niet geschikt voor kinderogen

26.05.24
Telefoons, tablets, laptops en tv’s zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamer. Wat is het effect daarvan op onze ogen? Gaan we slechter zien van veel naar een scherm kijken?
Deel bericht

Tijdpad doorstroomtoets en overgang po-vo schooljaar 2024-2025 bekend

26.05.24
Het tijdpad voor volgend schooljaar van de doorstroomtoets en de overgang naar het vo is bekend. Basisscholen geven hun groep 8-leerlingen een voorlopig schooladvies in de periode vanaf 10 tot en met 31 januari 2025.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)