Welkom op rijketeksten.org!

Op deze website geven we je informatie over wat rijke teksten zijn, hoe je ze herkent en waarom het zo belangrijk is ermee te werken. Daarnaast vind je hier ook voorbeelden van rijke teksten voor leerlingen van 6 tot 18 jaar om jouw taal- en zaakvaklessen mee te verrijken.

Een greep uit het aanbod

Een spannende ontdekking (van iets piepkleins)

Pas in de 17de eeuw werd duidelijk dat mannetjesdieren sperma konden produceren en dat muizen dus niet ‘als vanzelf’ vermeerderen in een graanton. Toen Antoni van Leeuwenhoek dat eenmaal ontdekt had, ging hij op zoek naar hoe het zat met zoogdiereitjes. Daar kwam hij niet achter, het zou nog een eeuw duren tot een andere geleerde het door kreeg. Pas in 1875 zag een geleerde de samensmelting van een ei- en zaadcel toen hij door zijn microscoop tuurde.

kernwoorden: Antoni van Leeuwenhoek, microscoop, zaaddier, Spallanzani, bevruchting, chromosomen, ovarium, testikels, piemels, cloaca

Bewegend portret

“Bewegend portret” werpt een onthutsende blik op de vluchtigheid van intimiteit en de schok van onverwachte confrontaties. In dit meeslepende gedicht, geïnspireerd door de kunstenaar Yvan Theys, wordt een vrouw plotseling geconfronteerd met een onbekende man die haar begluurt. Terwijl ze verblind wordt door de diefstal van haar intiemste zelf, realiseert ze zich dat deze indringer haar identiteit met korte verftoetsen op zijn eigen gezicht heeft geschilderd. Maar wie is deze kleurloze figuur die haar verstikt in haar eigen moment? Een vrouw op de vlucht voor de tijd, gedwongen om vooruit te duwen en te ontsnappen aan haar eigen verleden. “Bewegend portret” is een aangrijpende verkenning van de fragiliteit van menselijke verbindingen en de worsteling om een gevoel van zelf te behouden te midden van ongewenste indringers en de constante mars van de tijd.

De calathea

Dieren zijn leuk om voor te zorgen, maar vragen ook veel werk. Misschien neem je beter een plant als huisdier! Net zoals bij dieren is het vooral belangrijk om precies die plant te kiezen die goed bij je past. En laat dat nu net zijn waar dit boek je bij kan helpen.

Heb jij een suggestie voor een rijke tekst?
Werk je in jouw klas met een rijke tekst en vind je dat die niet mag ontbreken op deze website? Laat het ons weten via onderstaand contactformulier. Vermeld zeker de naam van de auteur, de titel, de uitgeverij of bron en eventuele paginanummers.
Spring naar de inhoud